Vodosnabdijevanje

Vodoopskrba grada Žepča i bližih prigradskih naselja je jedan od najznačajnijih segmenata djelatnosti ovog poduzeća. Vodonabdijevanje se vrši iz 12 izvora pitke vode od kojih su najznačajniji „Ravna Rijeka“, rijeka „Ograina“ i 3 izvora "Bukovik"

2019. god. na gospodarenje i održavanje JP "Komunalno" su predata i dva lokalna vodovoda: Vodovod Brankovići, Ozimica, Goliješnica, te vodovod Selište.

Prosječan ukupan kapacitet svih izvora u periodu kad nije suša je oko 2000 m3/dan. Glavni objekti vodoopskrbnog sustava su:

  • Vodozahvat „Ravna rijeka“
  • Vodozahvat „Rijeka Ograina“
  • Rezervoar „Križ“ – kapaciteta 1000 m3
  • Filtar postrojenje „Križ“
  • Rezervoar „Kamentovac“ kapaciteta 250 m3
  • Rezervoar „Jakovac“ kapaciteta 100 m3
  • Crpne stanice i rezervoari vodovoda Brankovići i vodovoda Selište

Veći dio vode (oko 70%) prije puštanja ka potrošačima se prečišćava (filtrira) u suvremenom postrojenju za prečišćavanje vode.

Nakon tretmana prečišćavanja vrši se kloriranje, te se voda distribucijskim cjevovodom transportira do krajnjih potrošača. Najveći dio primarne vodovodne mreže, od vodozahvata do rezervoara je obnovljen.

Najlošiji dio vodovodne mreže je u samom gradu, gdje se i stvarju najveći gubici vode zbog čestih kvarova. Snabdijevanje vodom je uglavnom redovito, izuzimajući izuzetno sušna razdoblja (veoma rijetko) kada se uvode ograničene redukcije u isporuci vode. Uzorci vode se redovito šalju na analizu čije rezultate možete pogledati ovdje.

Planirano je da se u narednom periodu završi započeti „vodoopskrbni prsten“ oko grada, tako da se u slučaju kvara što manji broj potrošača isključuje sa mreže, te da se uradi generalna rekonstrukcija vodovodne mreže u cijelom gradu.

Ispod je priložen popis odobrenih tipova vodomjera od strane Zavoda za mjeriteljstvo i standardizaciju BiH.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Odobreni vodomjeri.pdf)Popis tipova odobrenih vodomjera 108 kB
Preged posjeta