City Hub

Članci

Vodozahvat „Ravna Rijeka“ ugrožen sječom šume

Obavještavamo korisnike gradskog vodovoda da se na području  sanitarne vodozaštitne zone vodozahvata „Ravna Rijeka“,  iz kojeg se vodom za piće snabdijeva grad Žepče, vrši  sječa šume.

U području druge vodozaštitne zone su izvršeni  radovi na proširivanju postojećeg puta koji služi za transport  trupaca.Također je izvršeno djelomično izmještanje korita rijeke „Ravna Rijeka“.Sama sječa se odvija u drugoj i trećoj sanitarnoj zoni zaštite.Prema informaciji koju smo dobili od Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, Šumsko Gazdinstvo „Borja“  Teslić,  radi se o planskoj sječi šume u količini od 10.000 m3 drveta koja bi se odvijala do kraja 2017. godine.

Obzirom na konfiguraciju terena i pristupni put koji je cijelom trasom neposredno uz vodotok „Ravne Rijeke“ za očekivati je značajno zagađenje i često zamućenje vode na pomenutom vodozahvatu.

Inače, područje u kojem je planirana sječa većim dijelom nalazi se na teritoriji republike Srpske (Općina Teslić) ali će se transport vršiti putem kroz Općinu Žepče i  kroz prvu sanitarnu vodozaštitnu zonu vodozahvata „Ravna Rijeka“ koji čini glavni izvor vodosnabdijevanja  Žepča.

Mi smo odmah po saznanju za aktivnosti na sječi šume obavijestili sve nadležne inspekcije (Kantonalnu, Federalnu i inspekciju Republike Srpske) te se nadamo da će iste poduzeti potrebne mjere na zaštiti vodozahvata.O svemu je upoznata i nadležna općinska služba kao i Općinsko Vijeće Žepče.

Već smo primijetili veliko zamućenje na vodozahvatu „Ravna Rijeka“ u nekoliko navrata, naročito u periodu većih padavina.Naše poduzeće izuzetnim naporima održava vodu još uvijek ispravnom za piće, što je moguće samo u slučaju kratkotrajnih zamućenja.Velika je mogućnost da će u slučaju dugotrajnijih padavina doći do zamućenja vode u gradskom vodovodu, stoga korisnike gradskog vodovoda molimo za razumijevanje po ovom pitanju.

 

Trenutni status vode za piće

MEG Projekt

Online

Imamo 19 gostiju i nema članova online

Preged posjeta